AutoLeaseCenter
31619055620
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Actieradius versus laadsnelheid bij elektrische auto’s: de juiste balans

Actieradius versus laadsnelheid

De cruciale keuze tussen actieradius en laadsnelheid

Je bent vast wel bekend met de eeuwige discussie in de wereld van elektrische auto’s: actieradius versus laadsnelheid. Het is een kwestie die elke aspirant-eigenaar van een elektrische auto in verwarring kan brengen. Je wilt niet met een lege accu langs de kant van de weg komen te staan, maar je hebt ook geen zin om uren bij een laadstation door te brengen. In dit artikel gaan we dieper in op deze kwestie en laten we je zien waarom de laadcurve misschien wel net zo belangrijk is als de actieradius.

EV aanbod – ons assortiment

De laadcurve ontrafeld actieradius versus laadsnelheid

Laten we eerst eens kijken naar de laadcurve. Dit is een grafiek die de snelheid waarmee je elektrische auto wordt opgeladen weergeeft in verhouding tot de resterende capaciteit van de batterij. In het begin, wanneer de batterij bijna leeg is, laadt de auto meestal heel snel op. Naarmate de batterij voller wordt, neemt de laadsnelheid echter af. Dit betekent dat het eerste deel van het opladen veel sneller gaat dan het laatste deel. Dit brengt ons bij het centrale dilemma: moet je prioriteit geven aan een grotere actieradius of aan een snellere laadsnelheid?

Hieronder als vergelijk de Kia EV-6 versus een Jaguar I-pace:

Actieradius versus laadsnelheidActieradius versus laadsnelheid

 

Actieradius: Het misleidende cijfer

Actieradius is het aantal kilometers dat je op een volle batterij kunt rijden. Het is een belangrijke specificatie bij de aankoop van een elektrische auto. Maar hier is het ding: de actieradius is niet altijd wat het lijkt. Fabrikanten geven meestal de actieradius weer bij een constante snelheid en ideale omstandigheden. In de echte wereld zijn deze omstandigheden echter zeldzaam.
Laadsnelheid redt je tijd
Aan de andere kant hebben we de laadsnelheid. Een snellere laadcurve betekent dat je minder tijd hoeft te besteden aan het opladen van je auto. Dit kan vooral handig zijn tijdens lange reizen, waarbij je meerdere keren moet stoppen om op te laden.

De balans vinden

Dus, wat is het antwoord? Het draait allemaal om het vinden van de juiste balans tussen actieradius en laadsnelheid. Je moet eerst bedenken hoe je van plan bent je elektrische auto te gebruiken. Als je voornamelijk korte ritten maakt in de stad, is een grotere actieradius misschien niet zo belangrijk. Maar als je vaak lange afstanden aflegt, kan een snellere laadsnelheid je veel tijd besparen.

Conclusie: actieradius versus laadsnelheid

In conclusie, terwijl actieradius een belangrijke factor is bij het kiezen van een elektrische auto, is het niet het enige waar je op moet letten. De laadsnelheid, zoals we hebben gezien, kan van even groot belang zijn, vooral voor degenen die vaak lange afstanden afleggen. Dus, voordat je een beslissing neemt, overweeg zowel de actieradius als de laadsnelheid, en vind de juiste balans die past bij jouw behoeften en rijstijl.

 

AutoLeaseCenter

Lease auto's

Overig