AutoLeaseCenter
31619055620
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Autodiefstal voorkomen? Zo pakt u dat aan!

autodiefstal voorkomen

Wanneer u een nieuwe auto hebt gekocht of geleaset, wilt u natuurlijk niet dat deze binnen de kortste keren wordt gestolen. Ook wanneer u uw auto al een tijdje hebt, zit u hier uiteraard niet op te wachten. Vandaag geven wij in ons blog allereerst de autodiefstal cijfers. Waar in Nederland worden de meeste auto’s gestolen en welke auto’s worden het meest gestolen? Vervolgens zullen wij u zeven tips geven waardoor u autodiefstal voorkomen kunt. Tenslotte leest u hier ook wat u kunt doen als uw auto is gestolen.

Autodiefstal cijfers

Voor het schrijven van dit artikel hebben wij de halfjaarlijkse cijfers van het AVc gebruikt. Deze cijfers zijn gebaseerd op het eerste half jaar van 2018. In totaal zijn er 3.643 auto’s gestolen. Dit is een daling van ruim 14% ten opzichte van dezelfde periode in 2017. Het aantal gestolen motoren staat op 732 stuks (een daling van 9%). Ook van de lichte bedrijfswagens zijn 732 exemplaren gestolen, dit is een daling van bijna 8%. De grootste daling ten opzichte van 2017 is terug te zien in het aantal gestolen vrachtwagens. Hier zijn ‘slechts’ 17 stuks van gestolen. Dit is een daling van maar liefst 55%. Het aantal gestolen aanhangers & opleggers ligt wat hoger. Hiervan zijn in het eerste half jaar van 2018 314 exemplaren gestolen. Wederom een daling van bijna 6%. Echter het aantal gestolen brom&snorfietsen is als enige gestegen in het afgelopen jaar. Hier werden maar liefst 5.755 exemplaren van gestolen. Dit is een stijging van bijna 2% ten opzichte van het jaar ervoor. Bekijk de infographic van de AVc hier.

Een nieuwe auto leasen

Al met al zijn de autodiefstal cijfers dus gedaald ten opzichte van 2017. Maar dat wilt niet zeggen dat er helemaal geen auto’s meer gestolen worden. In de volgende tabel ziet u antwoord op de vraag ‘Welke auto’s worden het meest gestolen?’

Meest gestolen merken:

Volkswagen 1010 stuks (-19,5%) Diefstalrisico: 1 op 1.005 Terugvindpercentage: 26,7%
BMW 349 stuks (-2%) Diefstalrisico: 1 op 966 Terugvindpercentage: 37,5%
Audi 252 stuks (-30%) Diefstalrisico: 1 op 1.077 Terugvindpercentage: 33,7%
Toyota 226 stuks (+48,7%) Diefstalrisico: 1 op 2.564 Terugvindpercentage: 30,5%
Renault 207 stuks (-24,2%) Diefstalrisico: 1 op 3.223 Terugvindpercentage: 35,7%

7 tips voor autodiefstal voorkomen

Er zijn meerdere trucs bedacht die dieven kunnen gebruiken om een auto te kunnen stelen. Gelukkig staat daar tegenover dat er ook direct meerdere manieren zijn bedacht om autodiefstal te voorkomen. Maar er zijn ook een aantal dingen die u zelf heel goed kunt doen om te voorkomen dat u voor onprettige verrassingen komt te staan.

  1. Parkeren

Autodieven zijn voornamelijk op afgelegen plekken actief. Het is daarom aan te raden altijd te parkeren in een garage of een andere veilige, goed verlichte parkeerplaats. Hier lopen namelijk meer mensen en er hangen vaak camera’s. Een goede reden voor een dief om uw auto te laten staan. Voor u geldt: wat is vervelender? Parkeergeld betalen of een gestolen auto?

  1. Laat geen dure spullen in uw auto achter

Deze tip spreekt eigenlijk voor zich en u bent hier ongetwijfeld al van op de hoogte. Een auto is nu eenmaal aantrekkelijker voor autodieven wanneer zij hier waardevolle spullen in zien liggen. Neem daarom altijd al uw waardevolle spelen met u mee. Is het niet mogelijk om ze mee te nemen om wat voor reden dan ook? Zorg er dan voor dat deze op z’n minst uit het zicht liggen en bij voorkeur in het dashboardkastje.

  1. Zet uw auto in het stuurslot

Door even aan uw stuur te draaien (bij voorkeur met uw wielen richting de stoeprand), zal uw auto in het stuurslot vallen. Dit is een extra beveiliging voor uw auto en het kost maar enkele secondes bij het inparkeren.

Een nieuwe auto leasen

  1. Kentekenplaat verlijmen of nagelen

Deze maatregel is voor de do-it-yourself’ers onder ons. Door uw kentekenplaat te verlijmen, kunnen dieven uw kentekenplaat niet stelen. Dit is heel eenvoudig zelf te doen. Ook is het mogelijk om uw kenteken in de ruiten te etsen. Zo is uw auto nog beter gekenmerkt en daarmee maakt u het voor de dieven minder aantrekkelijk om uw auto te stelen.

  1. Voertuigvolgsysteem

Met een voertuigvolgsysteem kunt u altijd achterhalen waar uw auto op dit moment is. Dit systeem koppelt diefstalopvolging met ritregistratie voor optimale beveiliging. Bij inbraak of sabotage zal de meldkamer automatisch een melding krijgen, waardoor er direct actie ondernomen kan worden. Het voertuigvolgsysteem is los verkrijgbaar.

  1. Een alarmsysteem

Niet alle auto’s hebben een alarmsysteem. Een alarmsysteem waarschuwt de omgeving en kan direct de dief afschrikken. Mocht uw auto niet voorzien zijn van een navigatiesysteem, maar wilt u er wel één? Dan kunt u er altijd één aanschaffen.

  1. Bearlock

Bearlock is een erg handige tool om autodiefstal te voorkomen. Het systeem Bearlock beveiligt uw auto op een efficiënte en eenvoudige manier. Hij blokkeert namelijk uw versnellingen, waardoor wegrijden zonder sleutel vrijwel onmogelijk wordt.

Auto gestolen, en nu?

Hebben de bovenstaande tips toch niet het gewenste effect gehad of leest u ze te laat en is uw auto al gestolen? Dan dient u snel actie te ondernemen. Allereerst zult u aangifte moeten doen, vervolgens de auto als vermist opgeven en uw verzekeraar op de hoogte brengen. Zorgt bij het doen van aangifte dat u altijd uw kentekenbewijs bij u hebt. Uw auto als vermist opgeven kunt u doen bij het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VBV). Dit kan telefonisch of via de website.

Een nieuwe auto leasen

AutoLeaseCenter

Lease auto's

Overig