Wanneer u een nieuwe auto hebt gekocht of geleaset, wilt u natuurlijk niet dat deze binnen de kortste keren wordt gestolen. Ook wanneer u uw auto al een tijdje hebt, zit u hier uiteraard niet op te wachten. Vandaag geven wij in ons blog allereerst de autodiefstal cijfers. Waar in Nederland worden de meeste auto’s gestolen en welke auto’s worden het meest gestolen? Vervolgens zullen wij u zeven tips geven waardoor u autodiefstal voorkomen kunt. Tenslotte leest u hier ook wat u kunt doen als uw auto is gestolen.

autodiefstal voorkomen

Autodiefstal cijfers

Voor het schrijven van dit artikel hebben wij de halfjaarlijkse cijfers van het AVc gebruikt. Deze cijfers zijn gebaseerd op het eerste half jaar van 2018. In totaal zijn er 3.643 auto’s gestolen. Dit is een daling van ruim 14% ten opzichte van dezelfde periode in 2017. Het aantal gestolen motoren staat op 732 stuks (een daling van 9%). Ook van de lichte bedrijfswagens zijn 732 exemplaren gestolen, dit is een daling van bijna 8%. De grootste daling ten opzichte van 2017 is terug te zien in het aantal gestolen vrachtwagens. Hier zijn ‘slechts’ 17 stuks van gestolen. Dit is een daling van maar liefst 55%. Het aantal gestolen aanhangers & opleggers ligt wat hoger. Hiervan zijn in het eerste half jaar van 2018 314 exemplaren gestolen. Wederom een daling van bijna 6%. Echter het aantal gestolen brom&snorfietsen is als enige gestegen in het afgelopen jaar. Hier werden maar liefst 5.755 exemplaren van gestolen. Dit is een stijging van bijna 2% ten opzichte van het jaar ervoor. Bekijk de infographic van de AVc hier.

Een nieuwe auto leasen

Al met al zijn de autodiefstal cijfers dus gedaald ten opzichte van 2017. Maar dat wilt niet zeggen dat er helemaal geen auto’s meer gestolen worden. In de volgende tabel ziet u antwoord op de vraag ‘Welke auto’s worden het meest gestolen?’

Meest gestolen merken:

Volkswagen 1010 stuks (-19,5%) Diefstalrisico: 1 op 1.005 Terugvindpercentage: 26,7%
BMW 349 stuks (-2%) Diefstalrisico: 1 op 966 Terugvindpercentage: 37,5%
Audi 252 stuks (-30%) Diefstalrisico: 1 op 1.077 Terugvindpercentage: 33,7%
Toyota 226 stuks (+48,7%) Diefstalrisico: 1 op 2.564 Terugvindpercentage: 30,5%
Renault 207 stuks (-24,2%) Diefstalrisico: 1 op 3.223 Terugvindpercentage: 35,7%

7 tips voor autodiefstal voorkomen

Er zijn meerdere trucs bedacht die dieven kunnen gebruiken om een auto te kunnen stelen. Gelukkig staat daar tegenover dat er ook direct meerdere manieren zijn bedacht om autodiefstal te voorkomen. Maar er zijn ook een aantal dingen die u zelf heel goed kunt doen om te voorkomen dat u voor onprettige verrassingen komt te staan.

parkeren

  1. Parkeren

Autodieven zijn voornamelijk op afgelegen plekken actief. Het is daarom aan te raden altijd te parkeren in een garage of een andere veilige, goed verlichte parkeerplaats. Hier lopen namelijk meer mensen en er hangen vaak camera’s. Een goede reden voor een dief om uw auto te laten staan. Voor u geldt: wat is vervelender? Parkeergeld betalen of een gestolen auto?

  1. Laat geen dure spullen in uw auto achter

Deze tip spreekt eigenlijk voor zich en u bent hier ongetwijfeld al van op de hoogte. Een auto is nu eenmaal aantrekkelijker voor autodieven wanneer zij hier waardevolle spullen in zien liggen. Neem daarom altijd al uw waardevolle spelen met u mee. Is het niet mogelijk om ze mee te nemen om wat voor reden dan ook? Zorg er dan voor dat deze op z’n minst uit het zicht liggen en bij voorkeur in het dashboardkastje.

  1. Zet uw auto in het stuurslot

Door even aan uw stuur te draaien (bij voorkeur met uw wielen richting de stoeprand), zal uw auto in het stuurslot vallen. Dit is een extra beveiliging voor uw auto en het kost maar enkele secondes bij het inparkeren.

Een nieuwe auto leasen

  1. Kentekenplaat verlijmen of nagelen

Deze maatregel is voor de do-it-yourself’ers onder ons. Door uw kentekenplaat te verlijmen, kunnen dieven uw kentekenplaat niet stelen. Dit is heel eenvoudig zelf te doen. Ook is het mogelijk om uw kenteken in de ruiten te etsen. Zo is uw auto nog beter gekenmerkt en daarmee maakt u het voor de dieven minder aantrekkelijk om uw auto te stelen.

  1. Voertuigvolgsysteem

Met een voertuigvolgsysteem kunt u altijd achterhalen waar uw auto op dit moment is. Dit systeem koppelt diefstalopvolging met ritregistratie voor optimale beveiliging. Bij inbraak of sabotage zal de meldkamer automatisch een melding krijgen, waardoor er direct actie ondernomen kan worden. Het voertuigvolgsysteem is los verkrijgbaar.

  1. Een alarmsysteem

Niet alle auto’s hebben een alarmsysteem. Een alarmsysteem waarschuwt de omgeving en kan direct de dief afschrikken. Mocht uw auto niet voorzien zijn van een navigatiesysteem, maar wilt u er wel één? Dan kunt u er altijd één aanschaffen.

  1. Bearlock

Bearlock is een erg handige tool om autodiefstal te voorkomen. Het systeem Bearlock beveiligt uw auto op een efficiënte en eenvoudige manier. Hij blokkeert namelijk uw versnellingen, waardoor wegrijden zonder sleutel vrijwel onmogelijk wordt.

Auto gestolen, en nu?

Hebben de bovenstaande tips toch niet het gewenste effect gehad of leest u ze te laat en is uw auto al gestolen? Dan dient u snel actie te ondernemen. Allereerst zult u aangifte moeten doen, vervolgens de auto als vermist opgeven en uw verzekeraar op de hoogte brengen. Zorgt bij het doen van aangifte dat u altijd uw kentekenbewijs bij u hebt. Uw auto als vermist opgeven kunt u doen bij het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VBV). Dit kan telefonisch of via de website.

Een nieuwe auto leasen

Al meer dan 230 klanten beoordelen ons met een 8,9

Op zoek naar een zakelijke lease auto? Dan mag je bij ons professionaliteit, service en persoonlijke aandacht verwachten. Bekijk hier onze klantenbeoordelingen.

Maak kennis met ons team

Onze mobiliteitsadviseurs staan voor u klaar. Maak kennis met het team en lees meer over onze passie.

Team AutoLeaseCenter

Voordelig leasen? AutoLeaseCenter, uw persoonlijke leasevergelijker.

Persoonlijk contact

AutoLeaseCenter is uw persoonlijke leasemakelaar. U bepaalt waar uw lease auto aan moet voldoen. Wij zorgen voor de beste autolease oplossing. Uw vaste aanspreekpunt selecteert de beste leasemaatschappij, voert de onderhandelingen en blijft ook tijdens de looptijd altijd bereikbaar. Dát noemen wij service!

Voordeel door volume

AutoLeaseCenter is dé leasemakelaar voor zowel particuliere als zakelijke auto lease. Wij brengen veel leasecontracten onder bij de leasemaatschappijen en dat volume levert voordeel op. Voordeel waar u van profiteert. Zo ervaart u de service van een kleine organisatie, maar de voordelen van een hele grote!

Altijd Maatwerk

Uw autolease wensen staan centraal bij AutoLeaseCenter. Zodra uw wensen duidelijk zijn, gaat uw persoonlijke leasemakelaar voor u aan het werk. Hij of zij kent de markt en vertaalt uw wensen naar de beste oplossing bij één van de aangesloten leasemaatschappijen. Zo bent u altijd verzekerd van de beste maatwerk deal!

  • Hulp nodig
  • Hulp nodig
Hulp nodig?
Wij helpen u graag!