AutoLeaseCenter
31619055620
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Bijtelling 2024

Tesla model 2

Het nieuwe jaar brengt niet alleen nieuwe kansen, maar ook veranderingen in de regelgeving, en dat geldt ook voor de bijtelling voor leaseauto’s. Als u overweegt om een auto te leasen in 2024, is het cruciaal om op de hoogte te zijn van de bijtellingsregels en hoe u kunt profiteren van deze veranderingen. In deze informatieve tekst zullen we uitleggen wat de bijtelling van 2024 inhoudt en geven we waardevolle tips om uw financiën te optimaliseren bij het leasen van voertuigen met bijtelling.

Wat is de bijtelling van 2024?

De bijtelling is het bedrag dat een werknemer maandelijks bij zijn of haar inkomen moet optellen wanneer hij of zij een zakelijke leaseauto privé gebruikt. Deze bijtelling wordt belast volgens het marginale belastingtarief van de betreffende persoon. De bijtelling is afhankelijk van de cataloguswaarde en de CO2-uitstoot van de auto.

In 2024 blijven de bijtellingspercentages onveranderd. Voor brandstofauto’s en (plug-in) hybride auto’s blijft het fiscale bijtellingstarief 22%. Voor elektrische auto’s (EV’s) blijft de bijtelling ook 16%. Dit tarief geldt echter tot een drempelbedrag van € 30.000, wat de aanschafprijs van de auto vertegenwoordigt. Voor het deel van de aanschafprijs boven dit drempelbedrag geldt het standaard bijtellingstarief van 22%.

Met deze bijtellingsregels in 2024 ervaren werknemers die een elektrische auto leasen geen stijging in bijtelling van 16%. Voor niet-elektrische auto’s blijft de bijtelling ook onveranderd op 22%, behalve voor voertuigen die op waterstof rijden, waarvoor het lagere tarief van 12% nog steeds van toepassing is.Deze veranderingen zijn bedoeld om de groei van elektrische auto’s te stimuleren en de CO2-uitstoot te verminderen, wat aansluit bij de grotere maatschappelijke trend naar duurzamer autorijden.

Tips voor het leasen van voertuigen met bijtelling in 2024

Hoewel de bijtellingsregels veranderen, zijn er nog steeds manieren om geld te besparen bij het leasen van een auto in 2024:

 1. Overweeg een elektrische auto: Ondanks de verhoogde bijtelling, kunnen elektrische auto’s nog steeds fiscaal aantrekkelijk zijn vanwege de lagere brandstof- en onderhoudskosten. Het lagere bijtellingstarief van 16% is nog steeds aantrekkelijk vergeleken met niet-elektrische auto’s.
 2. Kies een voertuig met lage CO2-uitstoot: Als u geen elektrische auto wilt, zoek dan naar modellen met een lage CO2-uitstoot. Deze komen mogelijk in aanmerking voor een lager bijtellingstarief.
 3. Houd rekening met de cataloguswaarde: De bijtelling is gebaseerd op de cataloguswaarde van de auto. Kies een voertuig met een lagere cataloguswaarde om de bijtelling te minimaliseren.
 4. Kies een passend leasetermijn: Overweeg de lengte van het leasecontract en hoeveel kilometers u per jaar verwacht te rijden. Kortere termijnen met minder kilometers kunnen leiden tot lagere maandelijkse kosten.
 5. Houd rekening met toekomstige wijzigingen: De bijtellingsregels kunnen in de loop van de tijd veranderen. Wees op de hoogte van mogelijke wijzigingen en pas uw leasingstrategie dienovereenkomstig aan.
 6. Professioneel advies: Raadpleeg een belastingadviseur of een lease-expert om ervoor te zorgen dat u de meest optimale beslissingen maakt op basis van uw individuele situatie.

De toekomst van bijtelling en duurzaamheid

Het veranderende landschap van bijtellingsregels weerspiegelt de voortdurende inzet voor duurzaamheid en milieuvriendelijkheid in de autosector. In de komende jaren kunnen we verdere wijzigingen verwachten om de transitie naar groenere mobiliteit te versnellen. Hier zijn enkele trends en ontwikkelingen die de bijtelling en de keuze voor leaseauto’s in 2024 en daarna zullen beïnvloeden:

 1. Stijgende populariteit van elektrische auto’s: Ondanks de verhoogde bijtelling blijft de populariteit van elektrische auto’s toenemen. Fabrikanten zullen blijven investeren in de ontwikkeling van betaalbare en geavanceerde EV-modellen, waardoor ze aantrekkelijk blijven voor zowel individuele leasers als bedrijven.
 2. Innovatieve technologieën: Auto’s worden steeds slimmer en efficiënter, wat de kosten van brandstof en onderhoud verder kan verlagen. Dit kan de bijtelling van toekomstige voertuigen beïnvloeden, aangezien de CO2-uitstoot nog verder wordt verminderd.
 3. Overheidsstimulansen: Overheden over de hele wereld blijven stimulansen bieden voor de aanschaf van elektrische voertuigen, zoals subsidies en belastingvoordelen. Deze stimulansen kunnen van invloed zijn op de totale kosten van het leasen van een elektrische auto.
 4. Toenemende beschikbaarheid van oplaadinfrastructuur: Een groeiend netwerk van oplaadstations maakt het gemakkelijker dan ooit om elektrische auto’s op te laden. Dit kan de aantrekkelijkheid van EV’s vergroten, omdat de zorgen over het bereik verminderen.
 5. Autonoom rijden: De opkomst van autonoom rijden kan de manier waarop we auto’s leasen en gebruiken veranderen. Bedrijven zullen mogelijk auto’s leasen als onderdeel van een autonoom vervoersnetwerk, wat de bijtellingssituatie kan beïnvloeden.

Het is essentieel om op de hoogte te blijven van deze ontwikkelingen en trends bij het nemen van beslissingen over het leasen van een auto in 2024 en daarna. Het kiezen van een voertuig dat niet alleen voldoet aan uw huidige behoeften, maar ook rekening houdt met toekomstige veranderingen in de bijtelling en duurzaamheid, kan u helpen geld te besparen en uw ecologische voetafdruk te verminderen.

AutoLeaseCenter

Lease auto's

Overig