AutoLeaseCenter
31619055620
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Gaat u met de auto op vakantie en is uw auto vakantieklaar?

auto vakantieklaar

De zomer staat weer voor de deur. De kans is groot dat u op vakantie gaat. Veel Nederlanders kiezen ervoor om met de auto op vakantie te gaan. Een prima keuze, want met de auto kunt u heel ver komen. Maar reizen met de auto moet natuurlijk wel leuk blijven. Daarom is het erg belangrijk om te controleren of uw auto vakantieklaar is. Het liefst een tijdje voordat u weggaat, zo kunt u nog de nodige onderhoud laten plegen, denk bijvoorbeeld aan onderhoud motor. Niets is zo vervelend als langs de kant van de (snel)weg staan met autopech. Doe daarom altijd de vakantiecheck auto.

Vakantiecheck auto

Om uw auto vakantieklaar te maken, zult u een aantal stappen moeten ondernemen. Wij zullen iedere stap voor u toelichten. Daarbij vertellen wij waarom u dit moet doen, maar vooral ook hoe u deze stap moet uitvoeren.

Een auto leasen?

Koelvloeistof controleren en eventueel aanvullen

Wanneer u met uw auto rijdt, wordt de motor ontzettend warm. Zelfs met een goede onderhoud motor, zal de motor dusdanig warm worden dat hij hulp nodig heeft met koelen. Onder andere de koelvloeistof komt hierbij van pas. Erg belangrijk dus om maandelijks het koelvloeistofpeil te controleren. Moet u opvallend vaak grote hoeveelheden vloeistof bijvullen? Dan kan dit duiden op een lekkage. Gaat u met de auto op vakantie en wilt u zeker zijn dat u voldoende koelvloeistof in uw auto hebt? Controleren gaat eenvoudig met behulp van de volgende stappen:

 • Stap 1. Zorg dat uw auto zo veel mogelijk waterpas staat wanneer u het koelstofniveau wilt gaan controleren. Het is wel belangrijk dat u niet net met de auto hebt gereden op het moment dat u de controle wilt gaan uitvoeren. Een warme motor kan ervoor zorgen dat de koelvloeistof met kracht naar buiten komt. Dit kan lelijke brandwonden veroorzaken!
 • Stap 2. Ontgrendel de motorkap. Dit kan vaak eenvoudig met een hendel. In het instructieboekje kunt u vinden waar u deze hendel treft.
 • Stap 3. Open de windhaak. Nu kunt u de motorkap openen en deze op de standaard zetten.
 • Stap 4. Bekijk het koelvloeistofreservoir. Het peil controleert u aan de hand van de streepjes op het transparante reservoir. Staat dit peil onder het minimum? Dan moet u koelvloeistof bijvullen via de draaidop op het reservoir.

Oliepeil controleren

Voordat u gaat reizen met de auto, is het ook belangrijk om uw oliepeil te controleren. De olie werkt niet alleen als smeermiddel voor de belangrijke onderdelen in de auto, maar ook als koel- en zelfs als reinigingsmiddel. Daarom dient de olie in iedere auto regelmatig ververst te worden. Verbruikt uw auto opvallend veel olie? Dan kan dit wijzen op lekkages of zelfs slijtage van onderdelen. Het oliepeil controleert u zelf:

 • Stap 1. Zorg dat uw auto waterpas staat wanneer u het oliepeil wilt controleren. Daarnaast moet de motor ten minste vijf minuten uit hebben gestaan.
 • Stap 2. Ontgrendel de motorkap.
 • Stap 3. Open de windhaak en open vervolgens de motorkap.
 • Stap 4. Haal de peilstok tevoorschijn en maak deze schoon met een oude doek.
 • Stap 5. Stop de peilstok terug in de motor en haal hem er opnieuw uit. Nu kunt u het oliepeil aflezen. Het olieniveau hoort tussen het minimale- en het maximale peil in te staan. Staat de olie onder het minimale peil? Dan moet er olie worden bijgevuld via de olievuldop.

Let op! Dient u meer dan één liter olie op duizend kilometer bij te vullen? Dan is er waarschijnlijk iets niet in orde met uw auto.

Controleer de verlichting

Met goed werkende verlichting zorgt u ervoor dat u zichtbaar bent op de weg, maar ook uw zicht wordt er sterk door verbeterd. Daarnaast is het heel belangrijk dat u altijd een setje reservelampen in uw auto hebt liggen. In deze set vindt u niet alleen lampen voor de reguliere verlichting, maar ook voor de richtingaanwijzers. Mocht u onderweg aangehouden worden voor het ontbreken van verlichting en u kunt ter plekke uw lampje vervangen, dan zal de politie u niet bekeuren.

De verlichting controleren kan in twee heel eenvoudige stappen, maar is handiger wanneer u dit samen met iemand kunt doen:

 • Stap 1. Schakel de verlichting in.
 • Stap 2. Laat iemand controleren of alle verlichting werkt. Controleer het stadslicht, dimlicht, grootlicht, de richtingaanwijzers, de mistlampen, het achteruitrijlicht en het derde remlicht. Vergeet ook niet uw kentekenverlichting te controleren. Mocht u niemand hebben die u kan helpen met het controleren, dan kunt u uw auto ook voor een groot, spiegelend oppervlak parkeren.

Een auto leasen?

Bandenspanning, profieldiepte en bandenslijtage

Voor de vakantiecheck auto is het belangrijk dat u de bandenspanning, profieldiepte en bandenslijtage niet vergeet te controleren. Bij voorkeur doet u dit maandelijks. Een te lage bandenspanning is namelijk slecht voor uw brandstofverbruik, maar ook voor de wegligging. Een te zachte band kan zelfs een klapband veroorzaken. Uw banden op spanning brengen kan eenvoudig en snel met de volgende vijf stappen:

 • Stap 1. Zoek in het instructieboekje van uw auto naar de juiste bandenspanning. Soms vindt u deze aan de binnenzijde van de deur, achter het tankklepje of op de bandenpomp zelf.
 • Stap 2. Stel de bandenpomp in op de gewenste spanning. Controleer uw bandenspanning bij voorkeur wanneer u die dag nog niet met de auto hebt gereden of maximaal 5 kilometer hebt afgelegd. De fabrikant kan een afwijkende spanning opgeven voor rijden met een volle bepakking, houd hier rekening mee wanneer u met de auto op vakantie gaat.
 • Stap 3. Draai het ventieldopje los.
 • Stap 4. Sluit de bandenpomp op het ventiel aan. Houd het mondstuk recht en houd deze net zo lang aangedrukt tot de band op de juiste spanning is. U hoort dan een piepje vanaf de pomp. Vergeet niet na afloop het ventieldopje weer op de band te draaien!
 • Stap 5. Wanneer u toch de bandenspanning aan het controleren bent, kunt u ook direct het reservewiel in de kofferbak controleren. Bij sommige auto’s is het reservewiel kleiner dan de rest van de banden. Zo’n zogenaamde ‘thuiskomer’ heeft een veel hogere bandenspanning. Controleer het instructieboekje van uw auto voor de juiste spanning.

Voor het controleren van uw profieldiepte en bandenslijtage dient u de auto op een egale ondergrond te parkeren. Draai vervolgens de banden in om het zicht op het loopvlak van de band beter te maken. Nu kunt u de profieldieptemeter op verschillende plekken van de band plaatsen en de profieldiepte aflezen op ode meter. De minimale diepte dient 1,6 millimeter te zijn.

Auto vakantieklaar gemaakt?

Hebt u al deze stappen doorlopen? Dan is uw auto vakantieklaar! U weet nu zeker dat veilig kunt reizen met de auto. Uiteraard is het niet uitgesloten dat er nu niets gebeurd wanneer u op vakantie gaat. Controleer daarom altijd uw leasecontract goed, zodat u altijd weet waar u terecht kunt met problemen of vragen. Rijdt u een eigen auto? Bekijk dan uw verzekering goed, zodat ook u niet voor verrassingen komt te staan. Wij wensen u alvast een prettige vakantie, of u nu met het vliegtuig of met de auto op vakantie gaat! Auto leasen bij AutoLeaseCenter.

Een auto leasen?

AutoLeaseCenter

Lease auto's

Overig