AutoLeaseCenter
31619055620
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Ga je met de auto op vakantie? Is jouw auto wel vakantieklaar?

Vakantiecheck auto

De zomer staat weer voor de deur. De kans is groot dat je op vakantie gaat. Veel Nederlanders kiezen ervoor om met de auto op vakantie te gaan. Een prima keuze, want met de auto kun je heel ver komen. Maar reizen met de auto moet natuurlijk wel leuk blijven. Daarom is het erg belangrijk om te controleren of jouw auto vakantie klaar is. Niets is zo vervelend als langs de kant van de (snel)weg staan met autopech. Doe daarom altijd de vakantiecheck auto.

Vakantiecheck auto

Om jouw auto vakantie klaar te maken, zul je een aantal stappen moeten ondernemen. Wij zullen iedere stap voor je toelichten. Daarbij vertellen wij waarom jij dit moet doen, maar vooral ook hoe jij deze stap moet uitvoeren.

Een auto leasen?

Koelvloeistof controleren en eventueel aanvullen

Wanneer je met jouw auto rijdt, wordt de motor ontzettend warm. Zelfs met een goede onderhoud motor, zal de motor dusdanig warm worden dat hij hulp nodig heeft met koelen. Onder andere de koelvloeistof komt hierbij van pas. Erg belangrijk dus om maandelijks het koelvloeistofpeil te controleren. Moet jij opvallend vaak grote hoeveelheden vloeistof bijvullen? Dan kan dit duiden op een lekkage. Ga jij met de auto op vakantie en wil je zeker zijn dat je voldoende koelvloeistof in jouw auto hebt? Controleren gaat eenvoudig met behulp van de volgende stappen:

 • Stap 1. Zorg dat de auto zo veel mogelijk waterpas staat wanneer je het koelstofniveau wilt gaan controleren. Het is wel belangrijk dat je niet net met de auto hebt gereden op het moment dat je de controle wilt gaan uitvoeren. Een warme motor kan ervoor zorgen dat de koelvloeistof met kracht naar buiten komt. Dit kan lelijke brandwonden veroorzaken!
 • Stap 2. Ontgrendel de motorkap. Dit kan vaak eenvoudig met een hendel. In het instructieboekje vind je waar deze hendel zich bevindt.
 • Stap 3. Open de windhaak. Nu kun je de motorkap openen en deze op de standaard zetten.
 • Stap 4. Bekijk het koelvloeistofreservoir. Het peil controleer je aan de hand van de streepjes op het transparante reservoir. Staat dit peil onder het minimum? Dan moet je koelvloeistof bijvullen via de draaidop op het reservoir.

Oliepeil controleren

Voordat je gaat reizen met de auto, is het ook belangrijk om jouw oliepeil te controleren. De olie werkt niet alleen als smeermiddel voor de belangrijke onderdelen in de auto, maar ook als koel- en zelfs als reinigingsmiddel. Daarom dient de olie in iedere auto regelmatig ververst te worden. Verbruikt je auto opvallend veel olie? Dan kan dit wijzen op lekkages of zelfs slijtage van onderdelen. Het oliepeil controleer je zelf:

 • Stap 1. Zorg dat de auto waterpas staat wanneer je het oliepeil wilt controleren. Daarnaast moet de motor ten minste vijf minuten uit hebben gestaan.
 • Stap 2. Ontgrendel de motorkap.
 • Stap 3. Open de windhaak en open vervolgens de motorkap.
 • Stap 4. Haal de peilstok tevoorschijn en maak deze schoon met een (oude) doek.
 • Stap 5. Stop de peilstok terug in de motor en haal hem er opnieuw uit. Nu kun je het oliepeil aflezen. Het olieniveau hoort tussen het minimale- en het maximale peil in te staan. Staat de olie onder het minimale peil? Dan moet er olie worden bijgevuld via de olievuldop.

Let op! Vul je meer dan één liter olie op duizend kilometer bij? Dan is er waarschijnlijk iets niet in orde met uw auto.

Controleer de verlichting

Met goed werkende verlichting zorg je ervoor dat je zichtbaar bent op de weg, maar ook het zicht wordt er sterk door verbeterd. Daarnaast is het heel belangrijk dat je altijd een setje reservelampen in uw auto hebt liggen. In deze set vind je niet alleen lampen voor de reguliere verlichting, maar ook voor de richtingaanwijzers. Mocht je onderweg aangehouden worden voor het ontbreken van verlichting en je kunt ter plekke het lampje vervangen, dan zal de politie je niet bekeuren.

De verlichting controleren kan in twee heel eenvoudige stappen, maar is handiger wanneer je dit samen met iemand kunt doen:

 • Stap 1. Schakel de verlichting in.
 • Stap 2. Laat iemand controleren of alle verlichting werkt. Controleer het stadslicht, dimlicht, grootlicht, de richtingaanwijzers, de mistlampen, het achteruitrijlicht en het derde remlicht. Vergeet ook niet jouw kentekenverlichting te controleren. Mocht jeu niemand hebben die kan helpen met het controleren, dan kun je jouw auto ook voor een groot, spiegelend oppervlak parkeren.

Een auto leasen?

Bandenspanning, profieldiepte en bandenslijtage

Voor de vakantiecheck auto is het belangrijk dat je de bandenspanning, profieldiepte en bandenslijtage niet vergeet te controleren. Bij voorkeur doe je dit maandelijks. Een te lage bandenspanning is namelijk slecht voor het brandstofverbruik, maar ook voor de wegligging. Een te zachte band kan zelfs een klapband veroorzaken. De banden op spanning brengen kan eenvoudig en snel met de volgende vijf stappen:

 • Stap 1. Zoek in het instructieboekje van jouw auto naar de juiste bandenspanning. Soms vind je deze aan de binnenzijde van de deur, achter het tankklepje of op de bandenpomp zelf.
 • Stap 2. Stel de bandenpomp in op de gewenste spanning. Controleer jouw bandenspanning bij voorkeur wanneer je die dag nog niet met de auto hebt gereden of maximaal 5 kilometer hebt afgelegd. De fabrikant kan een afwijkende spanning opgeven voor rijden met een volle bepakking, houd hier rekening mee wanneer je met de auto op vakantie gaat.
 • Stap 3. Draai het ventieldopje los.
 • Stap 4. Sluit de bandenpomp op het ventiel aan. Houd het mondstuk recht en houd deze net zo lang aangedrukt tot de band op de juiste spanning is. Je hoort dan een piepje vanaf de pomp. Vergeet niet na afloop het ventieldopje weer op de band te draaien!
 • Stap 5. Wanneer je toch de bandenspanning aan het controleren bent, kun je ook direct het reservewiel in de kofferbak controleren. Bij sommige auto’s is het reservewiel kleiner dan de rest van de banden. Zo’n zogenaamde ‘thuiskomer’ heeft een veel hogere bandenspanning. Controleer het instructieboekje van jouw auto voor de juiste spanning.

Voor het controleren van jouw profieldiepte en bandenslijtage dien je de auto op een egale ondergrond te parkeren. Draai vervolgens de banden in om het zicht op het loopvlak van de band beter te maken. Nu kun je de profieldieptemeter op verschillende plekken van de band plaatsen en de profieldiepte aflezen op ode meter. De minimale diepte dient 1,6 millimeter te zijn.

Auto vakantieklaar gemaakt?

Heb je al deze stappen doorlopen? Dan is jouw auto VAKANTIEKLAAR! Je weet nu zeker dat je veilig kunt reizen met de auto. Uiteraard is het niet uitgesloten dat er nu niets gebeurd wanneer je op vakantie gaat. Controleer daarom altijd jouw leasecontract goed, zodat je altijd weet waar je terecht kunt met problemen of vragen. Rijd je een eigen auto? Bekijk dan jouw verzekering goed, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Wij wensen je alvast een prettige vakantie, of je nu met het vliegtuig of met de auto op vakantie gaat!

Vakantiegroet van AutoLeaseCenter.

Een auto leasen?

AutoLeaseCenter

Lease auto's

Overig