AutoLeaseCenter
31619055620
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Op vakantie met de elektrische auto, wel of niet?

BMW i3 leasen

Als het om elektrisch rijden gaat, krijgen wij veelal de vraag of het praktisch is om met de elektrische auto op vakantie te gaan. Hier moet immers veel voor worden gepland en lang niet iedereen heeft daar zin in. Onze klant Bram Donkers besloot deze uitdaging wél aan te gaan. Met zijn gloednieuwe BMW i3 besloot hij samen met zijn vriendin op de bonnefooi richting Frankrijk te trekken. Hoe hij deze vakantie heeft ervaren en welke tips hij voor u heeft, leest u in ons blog.

Het hele boerenbedrijf zat zonder stroom toen ik mijn BMW aan het lichtnet hing.

Naam: Bram Donkers
Auto: BMW i3
Actieradius op papier: 250km
Actieradius in de praktijk: Rond 230 km
Op vakantie met: Zijn vriendin
Vakantiebestemming: Frankrijk

De BMW i3

De BMW i3 is een volledig elektrische auto. Zijn uiterlijk valt direct op. Dit komt doordat de ronde mistpitten zijn vervangen door langwerpige exemplaren. De koplampen zijn volledig LED. De auto is voorzien van een nieuw accupakket met een capaciteit van 33kWh en een vermogen van 170p, bij een koppel van 250Nm. Dit model van BMW is ideaal voor in de stad, maar BMW promoot ook dat de auto het prima zal doen voor de langere afstanden. De auto is uitgerust met een lichtheid van duurzame materialen en functionele details. Een pareltje op de weg, aldus BMW.

Bekijk de BMW i3

Op vakantie naar Frankrijk

Bram: “Mijn vriendin en ik waren toevallig twee weken vrij. Omdat we nog geen plannen hadden gemaakt, besloten we op vakantie te gaan. De BMW i3 had ik toen net een paar dagen voor de deur staan. Hierdoor hebben wij onze reis helemaal niet voor kunnen bereiden. We zouden wel zien waar we terecht kwamen. De grootste uitdaging was het zoeken van elektrische laadpalen. Om grote problemen te voorkomen hadden we de eerste stop wel gepland. Dit zou in Antwerpen zijn bij een hotel waar ze, volgens de website, twee laadpalen zouden hebben. Dit was inderdaad het geval, maar het hotel gebruikte deze (parkeer)plekken standaard voor het stallen van deelauto’s. In eerste instantie keek ik het even aan. Auto’s zullen immers vanzelf een keer wegrijden. Maar dit bleek niet het geval. Uiteindelijk via de receptie geprobeerd mijn auto daar te kunnen laden. Dit kostte veel tijd en gedoe, maar uiteindelijk is het gelukt om mijn BMW i3 hier op te laden. Achteraf gezien bleek dit ook nog eens een erg dure plek om mijn auto op te laden, maar ik kon natuurlijk niet veel verder zonder een volle accu.”

In Chateau-Thierry moet je naar een buitenwijk om te kunnen opladen…

Laadpalen zoeken

“Het feit dat het opladen bij dit hotel aanzienlijk duurder was dan het opladen normaal gesproken in Nederland, was een goede les voor mij. Sindsdien ben ik via mijn navigatiesysteem en speciale app op mijn telefoon gerichter gaan zoeken naar laadpalen. Al gauw bleek dat de laadpaaldichtheid in Frankrijk stukken minder is ten opzichte van Nederland. In de navigatie en app worden ook particuliere laadpalen meegenomen. Dit bracht soms ook wel lastige situaties met zich mee. Zo hadden we een laadpaal bij een restaurant gevonden. Volgens de eigenaar mochten enkel klanten hier laden, maar zo was het mij niet bekend. De laadpaal stond immers in de app. Om veel gedoe te voorkomen met lokale bewoners hebben we een keer het risico genomen om zonder op te laden verder te rijden. We hebben dus eigenlijk een laadpaal overgeslagen. In overleg met ons Bed&Breakfast hebben we de BMW i3 toen aan de netstroom van het pand gehangen. Echter bleek de stroomtoevoer van de Bed&Breakfast dit niet aan te kunnen en zat opeens iedereen zonder stroom. Achteraf natuurlijk een leuk verhaal, maar op het moment zelf heel vervelend.”

Bekijk de BMW i3

Niet alleen maar negatief

“Op vakantie gaan met een elektrische auto zorgde niet alleen voor frustraties en gedoe. Er waren ook een heleboel positieve dingen! Doordat je minder lange afstanden kunt afleggen, word je vaker uitgedaagd om de snelweg te verlaten. Op die manier kom je veel sneller in gebieden waar je anders niet zou komen. Zo hebben wij een groot deel van de Champagnestreek van Frankrijk bekeken en ervaren. Je rijdt op een comfortabele en geluidloze manier door de meest prachtige gebieden. Ook hebben wij bij een Champagnehuis een spontane laadpaal-oplading gratis aangeboden gekregen.”

In het champagnedorp Ay vonden we een overdekte parkeerplaats waar we gratis mochten opladen.

Nogmaals elektrisch rijdend op vakantie?

“Ik zou zeker nog een keer met de elektrische auto op vakantie gaan. Echter zou ik er dan van te voren wat beter over na gaan denken. Je zou de bestemming beter moeten controleren op laadpalen en ook de route beter plannen. Maar de vakantie is mij dusdanig goed bevallen dat we het zeker in de toekomst nogmaals zouden doen!”

Tips voor andere elektrische vakantiegangers

“Denk bijvoorbeeld aan het controleren van je tankpas. Waar kun je terecht om je auto op te laden en waar niet? En zorg dat je ook een plan B hebt, mocht een laadpaal alsnog niet beschikbaar zijn…”

Bekijk de BMW i3

AutoLeaseCenter

Lease auto's

Overig