AutoLeaseCenter
31619055620
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Plug-in hybrides 2025: toch niet duurder door hogere BPM?

plug-in hybrides 2025

Wat gaat er gebeuren?

Plug-in hybrides zouden per 1 januari 2025 flink in prijs stijgen door een aanpassing in de BPM-berekening. Brussel had namelijk een nieuwe methode bedacht om de CO2-uitstoot voor plug-in hybrides te berekenen, wat op papier zou leiden tot een hogere CO2-uitstoot. Hierdoor zouden eigenaren meer BPM moeten betalen, wat de auto’s duurder zou maken. Echter, recente berichten wijzen erop dat deze prijsstijging mogelijk toch niet doorgaat.

Wat is BPM en waarom is het belangrijk?

BPM, oftewel Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen, wordt berekend op basis van de CO2-uitstoot van een voertuig. Daarnaast bepaalt deze belasting een groot deel van de aanschafprijs van een auto. Omdat plug-in hybrides een lagere CO2-uitstoot hebben, betalen eigenaren momenteel minder BPM. Hoewel Brussel de berekening zou aanpassen, lijkt het erop dat de politiek een manier heeft gevonden om een prijsstijging te voorkomen.

Lobbywerk van de RAI Vereniging

Volgens Automotive Online heeft de RAI Vereniging, na stevig lobbywerk, weten te bereiken dat plug-in hybrides per 1 januari 2025 niet plotseling fors in prijs stijgen. Dit betekent niet dat Brussel zijn plannen heeft veranderd, maar dat er binnen de BPM-regelgeving een oplossing is gevonden. Tijdens Prinsjesdag in september 2024 wordt hier meer over bekendgemaakt. Hierdoor kan er nog niet precies gezegd worden hoe dit gaat gebeuren, maar het is duidelijk dat er een manier komt om te voorkomen dat plug-in hybrides aanzienlijk duurder worden.

Wat betekent dit voor jou?

Voor iedereen die overweegt een plug-in hybride te kopen, is dit goed nieuws. Ten eerste blijft de lagere vanafprijs aantrekkelijk, wat gunstig is voor je portemonnee. Daarnaast biedt een plug-in hybride een ruime elektrische actieradius, ideaal voor woon-werkverkeer. Ten slotte hoeft er geen rekening gehouden te worden met een flinke prijsstijging door hogere BPM.

plug-in hybrides 2025

Conclusie

De onzekerheid over de prijsstijging van plug-in hybrides in 2025 lijkt dankzij het lobbywerk van de RAI Vereniging te verdwijnen. Hoewel de exacte details nog niet bekend zijn, is het duidelijk dat de prijzen niet plotseling enorm zullen stijgen. Dus als je overweegt een plug-in hybride aan te schaffen, kun je dit met een gerust hart blijven doen. Immers blijven de voordelen, zoals lagere BPM en een ruime actieradius, onverminderd van kracht.

Met deze ontwikkelingen lijkt het erop dat plug-in hybrides in 2025 toch niet duurder worden door hogere BPM. Hierdoor blijft de aanschaf van een plug-in hybride een aantrekkelijke optie.

AutoLeaseCenter

Lease auto's

Overig