AutoLeaseCenter
31619055620
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Tips voor een optimale actieradius

Tips om zuinig te rijden

Het aandeel elektrische auto’s neemt momenteel behoorlijk toe en ook het (Europese) laadnetwerk wordt steeds verder uitgebreid. Als je een elektrische auto hebt, wil je waarschijnlijk zo zuinig mogelijk rijden om de maximale actieradius te halen. Hier zijn enkele tips die je kunt gebruiken om zo efficiënt mogelijk te rijden.

  1. Plan je route vooraf: Als je van tevoren weet waar je naartoe gaat, kun je je route plannen en de laadstations onderweg bekijken. Zo weet je precies waar je kunt opladen en hoeveel tijd je daarvoor nodig hebt.
  2. Vermijd indien mogelijk het gebruik van airconditioning of verwarming: Het gebruik van airconditioning of verwarming kan het stroomverbruik van je auto verhogen en daarmee de actieradius verminderen. Probeer in plaats daarvan bij kouder weer gebruik te maken van de stoel- en stuurwielverwarming omdat deze nauwelijks stroom verbruikt.
  3. Kies de juiste banden: Het type banden dat je gebruikt kan invloed hebben op de actieradius van je elektrische auto. Kies banden met een lage rolweerstand om de efficiëntie te verbeteren. En kies bij voorkeur ook voor zomer en winterbanden in plaats van all-seasonbanden.
  4. Houd rekening met de velgmaat, want hoe groter de velgmaat hoe beperkter de actieradius. Een 1 inch grotere velgmaat kan de actieradius al verminderen met ongeveer 5%. Dus: hoe mooi een grote velg ook staat, het kleinere broertje is toch wijzer te selecteren.
  5. Rijd defensief: Door defensief te rijden, kun je het aantal keren dat je moet remmen verminderen. Dit betekent dat je minder energie verspilt aan het accelereren na een stop. Probeer ook zoveel mogelijk te anticiperen op verkeerssituaties en maak gebruik van de regeneratieve remmen om energie terug te winnen.
  6. Rijd met een constante snelheid: Als je constant rijdt zonder te accelereren en af te remmen, verbruik je minder stroom en kan je actieradius worden verlengd. Probeer ook zoveel mogelijk gebruik te maken van cruise control om een ​​constante snelheid te behouden.
  7. Verminder het gewicht: Hoe lichter je auto is, hoe minder energie er nodig is om hem te verplaatsen. Probeer dus overbodige items uit je auto te verwijderen en vermijd het dragen van zware voorwerpen.
  8. Laad je auto (niet altijd) volledig op: Laad je auto altijd volledig op voordat je vertrekt. Dit zorgt ervoor dat je de maximale actieradius hebt en voorkomt dat je onderweg moet stoppen om op te laden. Wissel dit af met soms laden tot 80%. Voor dagelijks gebruik is dat voldoende en voor de langere afstanden laad je tot 100%. Als je snel op weg moet, kan het efficiënter zijn om de batterij deels op te laden. Maak er een mooie mix van en profiteer optimaal.
  9. Rijd in de Eco-modus: De Eco-modus van je auto helpt om energie te besparen door de acceleratie te beperken. Dit kan helpen om de actieradius te verlengen.
  10. Gebruik de app van je auto: Veel elektrische auto’s hebben een app waarmee je het stroomverbruik van je auto kunt controleren en het opladen kunt plannen. Dit kan helpen om de actieradius te optimaliseren.

Door deze tips toe te passen, kun je zo zuinig mogelijk rijden met je elektrische auto en de maximale actieradius halen. Onthoud dat het belangrijk is om je rijgedrag aan te passen aan de specifieke kenmerken van je auto en om altijd te anticiperen op verkeerssituaties. Met deze tips kun je langer rijden en meer genieten van je elektrische auto.

Bekijk onze elektrische auto’s

AutoLeaseCenter

Lease auto's

Overig