AutoLeaseCenter
31619055620
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Wat is een Leasecontract? Een voorbeeld en de valkuilen

Wat-is-een-leasecontract

U hebt een prachtige auto gevonden en kunt niet wachten tot de auto geleverd is en u erin kunt rijden. Begrijpelijk! Maar eerst dient er nog iets heel belangrijks te gebeuren. Namelijk het tekenen van het leasecontract. In dit blog geven wij antwoord op de vraag: ‘Wat is een leasecontract?’ Net als bij het tekenen van ieder ander contract, dient u op te letten voor leasecontract valkuilen. Wij geven u tips waar u op moet letten en waar u deze valkuilen aan kunt herkennen. Uiteraard zullen wij u ook een leasecontract voorbeeld geven, zodat u weet waar u straks aan toe bent.

Wat is een leasecontract?

Voordat we u vertellen welke leasecontract valkuilen u tegen kunt komen bij autolease, zullen wij eerst antwoord geven op de vraag: ‘wat is een leasecontract?’ Daarbij zullen we rekening houden tussen een private lease contract en een zakelijke leasecontract. Ondanks dat deze in beginselen hetzelfde zijn.

Wat is een leasecontract? Een leasecontract is een schriftelijke overeenkomst tussen een leasemaatschappij en een klant waarin wordt vastgelegd dat de klant een leaseauto in gebruik neemt voor een vast maandelijks bedrag. De auto blijft eigendom van de leasemaatschappij.

Bij zowel een zakelijke als een private lease contract gaat het om een overeenkomst tussen twee partijen. Deze overeenkomst gaat over het in gebruik nemen van een goed, bijvoorbeeld een auto. In deze overeenkomst zullen de voorwaarden rondom het type leasing naar voren komen. Eventuele extra afspraken zullen in het leasecontract worden toegelicht.

Direct een auto leasen

Leasecontract voorbeeld

Hieronder vindt u twee leasecontract voorbeelden. Allereerst vindt u een voorbeeld van een private lease contract. Daarnaast hebben wij ook een voorbeeld van een zakelijke lease contract voor u beschikbaar gesteld.

Bekijk het private lease contract

Bekijk het zakelijke lease contract

Zoals u in het leasecontract voorbeeld kunt zien, wordt er gebruik gemaakt van verschillende termen om de leasemaatschappij en de gebruiker aan te duiden. Mogelijk komt u zelf de termen ‘lessor’ en ‘lessee’ tegen. De lessee bent u, degene die de auto leaset. De lessor is de leasemaatschappij waar u mee in zee gaat. In het leasecontract zult u allereerst gegevens over u, de lessee, vinden. Controleer uw gegevens goed! Een klein foutje in een leasecontract kan al vervelende gevolgen hebben. Ook zult u de gegevens van de leaseauto aantreffen in het contract. Denk hierbij aan het automerk en model, maar ook aan het type brandstof en het kenteken. Wanneer u extra opties aan uw leaseauto hebt aangevraagd, zal daar een extra kopje aan gewijd worden.
Uiteraard vindt u in het contract ook de contractgegevens. Dit is bij zakelijke lease anders dan bij private lease. Bij dit kopje ziet u onder andere staan om welke leasevorm het gaat, hoelang het contract geldig is en het totaal aantal kilometers dat u hebt afgesloten. Het een na laatste kopje gaat over de inbegrepen kosten en diensten. Hebt u gekozen voor winterbanden? Dan zult u dat hier terugvinden. Het laatste kopje gaat over de kosten Eigen Risico per gebeurtenis.

Per leasebedrijf kan de volgorde in het contract verschillend zijn. Maar over het algemeen komt u altijd dezelfde kopjes/onderdelen tegen.

Leasecontract valkuilen

Wanneer u een huis koopt, leest u het contract altijd goed door om problemen achteraf te voorkomen. Ook bij een leasecontract geldt dat u deze goed door moet nemen. Hier een aantal leasecontract valkuilen waar u op moet letten:

  • Welke kosten zitten er in uw maandbedrag? Komt dit overeen met wat u hebt afgesproken?
  • Wat zijn de afspraken omtrent de eigen risico?
  • Let goed op de meerprijs van kilometers die u buiten uw bundel rijdt. Het kan soms voordeliger zijn om een contract met meer maandelijkse kilometers af te sluiten;
  • Contractbreuk kan kostbaar zijn. Lees daarom het contract en de algemene voorwaarden goed door voordat u deze tekent;
  • Private lease kan invloed hebben op uw maximale hypotheek. Lees ons blog hierover;
  • Afhankelijk van de leasemaatschappij kunt u uw schadevrije jaren verliezen. Laat u hier goed over informeren!
  • Kijk niet enkel naar de leaseprijs, de voorwaarden zijn vele malen belangrijker! Ieder mens is van nature geneigd direct te oordelen en te handelen op basis van een prijs. Bij autolease bent u op dit moment appels met peren aan het vergelijken. Controleer altijd de voorwaarden voor u uw handtekening onder het leasecontract zet!

Direct een auto leasen

Veel gestelde vragen

Kan het leasecontract eerder opgezegd/vroegtijdig gestopt worden?
Wanneer u uw contract eerder opzegt dan vooraf afgesproken, dient u een opzegvergoeding te betalen. De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van de leasemaatschappij en de resterende periode van uw contract. Zelfs de grootte van uw auto kan invloed hebben op de hoogte van de opzegvergoeding.

Is het mogelijk om het leasecontract tussentijds over te zetten naar een familielid, vriend of vriendin?
In de meeste gevallen is dit zeker mogelijk. Wel dient u rekening te houden met het feit dat u eenmalig een bedrag dient te betalen voor het overzetten van het contract.

Is het mogelijk om tussentijdse aanpassingen in het leasecontract te doen?
Het aanpassen van uw contract is zeker mogelijk. Echter zijn niet alle wijzigingen kosteloos. Afhankelijk van de wijziging dient u de leasemaatschappij een bedrag te betalen voor deze wijziging. Wat hiervan de mogelijke kosten kunnen zijn, kunt u het beste navragen bij uw eigen leasemaatschappij.

Wat gebeurd er wanneer het leasecontract is afgelopen of bijna is afgelopen?
Bij private lease hebt u vaak de keuze of u de leaseauto wilt overnemen of wilt inleveren. Bij het overnemen van de auto zult u een bedrag moeten betalen. Dit is in overleg met de leasemaatschappij. Daarnaast is het mogelijk om een nieuw contract met een nieuwe auto af te sluiten.

Hebt u andere vragen over het leasecontract? Of wilt u meer informatie over het leasen van een autoNeem vrijblijvend contact op met onze mobiliteitsadviseurs. Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste lease oplossingen en bij eventuele vragen.

AutoLeaseCenter

Lease auto's

Overig