AutoLeaseCenter
31619055620
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Phev versus EV

Phev versus EV rijden

Als je op zoek bent naar een nieuwe zuinige auto, zou je kunnen kiezen tussen een plug-in hybride (PHEV) of een volledig elektrische auto (EV). Beide opties hebben hun voor- en nadelen, dus het is belangrijk om te begrijpen wat deze zijn voordat je een beslissing maakt.

Laten we beginnen met de voordelen van een PHEV:
Ten eerste heb je de mogelijkheid om zowel op benzine als op elektriciteit te rijden. Hierdoor hoef je niet bang te zijn voor een lege batterij en kun je lange afstanden afleggen zonder je zorgen te maken over de actieradius. Daarnaast zijn PHEV’s vaak goedkoper dan EV’s en kom je in aanmerking komen voor een lagere wegenbelasting (half tarief tot 1-1’25). Tot slot is het opladen van een PHEV gemakkelijker en sneller dan het opladen van een EV, omdat je ook gewoon kunt tanken.

Aan de andere kant zijn er ook nadelen verbonden aan het rijden van een PHEV:
De benzine motor en accu zorgen voor extra gewicht, wat resulteert in een hoger brandstofverbruik als de accu niet is geladen. Daarnaast is het niet zo milieuvriendelijk als een EV, omdat het nog steeds fossiele brandstoffen verbruikt. Het opladen van een PHEV is ook niet zo efficiënt als het opladen van een EV, omdat je altijd zowel de benzine- als de elektrische motor moet gebruiken.

Dan komen we bij de voordelen van het rijden van een EV:
Ten eerste zijn EV’s beter voor het milieu omdat ze geen uitlaatgassen uitstoten. Daarnaast zijn ze stiller en hebben ze minder onderhoud nodig dan een PHEV. Tot slot kun je, als je thuis een oplaadpunt hebt, de auto opladen terwijl je slaapt en dus de volgende dag met een volle batterij vertrekken. En tot 1-1 ’25 is een EV geheel wegenbelasting vrij en daarnaast profiteert de berijder van een belastingvoordeel door een lager bijtellingspercentage (dit wordt wel steeds verder afgebouwd).

Natuurlijk zijn er ook nadelen verbonden aan het rijden van een EV:
De belangrijkste hiervan is de actieradius, die beperkter is in vergelijking met een PHEV of een benzine auto. Dit betekent dat je zorgvuldig moet plannen waar je naartoe gaat en waar je onderweg oplaadt. Het opladen van een EV kan ook veel langer duren dan het tanken van een PHEV, hoewel snelladen de laadtijd kan verkorten. Maar eerlijk is eerlijk, de ontwikkeling staat niet stil en een actieradius van >500 km. hoort steeds meer tot de mogelijkheden. Lees ook onze blog met tips voor een optimale actieradius.

Kortom, de keuze tussen een PHEV en een EV hangt af van je persoonlijke voorkeuren en omstandigheden. Als je vaak lange afstanden aflegt en je zorgen maakt over de actieradius, dan is een PHEV wellicht de beste keuze voor jou. Als je echter vooral korte afstanden rijdt en het milieu belangrijk vindt, dan is een EV wellicht een betere keuze. Alhoewel, de grotere EV’s draaien hun hand niet meer om voor langere afstanden. Het belangrijkste is om goed na te denken over je rijgewoonten en te overwegen wat het beste past bij jouw behoeften en budget. Beide opties hebben hun voor- en nadelen, dus het is de moeite waard om wat onderzoek te doen en verschillende modellen uit te proberen voordat je een definitieve beslissing maakt.

Bekijk onze elektrische auto’s en PHEV’s

AutoLeaseCenter

Lease auto's

Overig