Je bent toe aan een nieuwe auto. Of misschien mag je er wel één uitzoeken voor je werk omdat je veel op de weg bent. Dan komt de vraag ‘wanneer kan je een auto leasen?’ natuurlijk gauw in je op. Ook wanneer een lease auto van de zaak voordeliger is dan continu met jouw eigen auto op pad gaan, is de keuze voor zakelijke lease een logische stap. Maar wanneer is een auto leasen voordelig voor jou? En wanneer kom je in aanmerking voor autolease? In dit blogartikel vertellen we jou wat de vereisten zijn voor private lease, maar ook voor zakelijke lease of lease als ZZP’er.
Wanneer kan je een auto leasen?
Private lease is de laatste jaren enorm in opkomst. Dat betekent dat het leasen voor jou als particulier ook steeds gemakkelijker wordt. Wil je gaan kiezen voor private lease, dan is het belangrijk dat je dit doet bij een bedrijf, leasemaatschappij of intermediair die is aangesloten bij het Private Lease Keurmerk. Zo weet je zeker dat het bedrijf voldoet aan de gestelde eisen en dat jij, als klant, ook beschermd wordt.
- We hanteren een minimum leeftijd van 18 jaar. Er zit geen maximum leeftijd aan private lease;
- Je moet in het bezit zijn van een in Nederland geldig rijbewijs;
- Je moet in staat zijn om je financiële gegevens af te geven, zowel jouw inkomsten als jouw vaste lasten. Daarbij moet je het minimum inkomen hebben. Op basis hiervan wordt bepaald of je voldoet aan de draagkrachtnorm.
Minimuminkomen
Wanneer kun je een nieuwe auto leasen? Zoals hierboven aangegeven moet je aan het minimum inkomen kunt doen voordat je geaccepteerd zal worden. Dit verschilt per persoon en per auto. De leasemaatschappij zal om een kopie van jouw salarisstrookje vragen, een bankafschrift en je ID-kaart of paspoort. Met deze informatie wordt het financiële risico berekend. Daarbij wordt ook gekeken naar je woonplaats, woonsituatie en eventuele schulden of achterstallige betalingen. Na deze controle ontvang je bericht of je een auto mag en kunt leasen.
Wanneer lease auto van de zaak
Met een auto van de zaak is het mogelijk om kosten en administratieve lasten te besparen. Dit geldt zowel voor de werknemer als de werkgever. Om in aanmerking te komen voor een lease auto van de zaak, moet het bedrijf ook aan een paar voorwaarden voldoen. Allereerst moet je een ondernemer zijn. Dat klinkt natuurlijk logisch wanneer u voor een lease auto van de zaak kiest. Dat betekent dat je ingeschreven moet staan in het Handelsregister. Zolang je geen KVK nummer hebt, bestaat de onderneming niet en ben je feitelijk gezien een particulier. Daarnaast zal er gekeken worden naar de financiële situatie van het bedrijf. Voor de meeste auto’s betekent dit dat er jaarcijfers aangeleverd moeten worden. Toch zijn er zo nu en dan actie auto’s waarbij een soepele acceptatie geldt en waarbij ZZP’ers en jonge bedrijven meer kans maken om door de acceptatie te komen.
Nadelen
Wanneer je een auto zakelijk wilt leasen, kom je ook enkele nadelen tegen. Zo heb je al gauw te maken met bijtelling, wanneer je de auto ook voor privé ritten wilt gebruiken. In ons blogartikel ‘wat is bijtelling?’ leggen wij precies uit wat dit is. Echter zijn de regels per 2019 wel iets veranderd! Voor elektrische auto’s betaalde je voorheen slechts 4% bijtelling. Sinds 1 januari is deze regel veranderd. Momenteel betaal je slechts over de eerste €50.000 fiscale waarde 4% bijtelling. Over het resterende bedrag betaal je maar liefst 22% bijtelling.
Wanneer auto leasen?
De situatie kan per bedrijf en per ondernemer sterk verschillen. Daarom is er geen duidelijk antwoord te geven op de vraag wanneer auto leasen? Het is vooral lastig omdat het lastig vooraf is in te schatten wat de uiteindelijke kosten zullen zijn en hoeveel kilometers er gereden zal gaan worden in de auto. Het is vrijwel altijd raadzaam om vooraf een globale inschatting te maken van onder andere de cataloguswaarde en het aantal te rijden kilometers.
Verwacht je veel zakelijke kilometers te gaan rijden met een relatief goedkope auto. Dan is het vaak verstandiger om de auto als privé eigendom te houden. Maar ben je daarentegen van plan om niet heel veel zakelijk te gaan rijden, met een duurdere auto, dan is het vaak toch verstandiger om de auto op naam van de zaak te laten zetten.
Bekijk hier het volledige aanbod zakelijke lease auto’s.