Per dag heeft de ANWB gemiddeld 3.000 pechmeldingen op de alarmcentrale van autopech. Dit komt neer op 1,2 miljoen pechmeldingen per jaar! De kans bestaat dat u hier één van bent. Denk aan zwarte rook uit de motor of een rood lampje dat begint te branden. Weet u wat te doen bij autopech? In dit blogartikel vertellen wij alles wat u moet weten bij pech onderweg.
Uw veiligheid
Niets is zo belangrijk als uw veiligheid wanneer u met de auto langs de kant van de weg komt te staan. Wanneer u de volgende stappen doorloopt, weet u zeker dat u er alles aan doet om uw eigen veiligheid te garanderen totdat de hulp bij autopech is gearriveerd.
- Zet uw auto altijd zo ver mogelijk rechts op de weg, bij voorkeur zelfs in de berm;
- Draai de wielen naar rechts;
- Zet de alarmlichten aan;
- Laat alle inzittenden aan de rechterzijde uitstappen;
- Blijf achter de vangrail of in de berm wachten op hulp bij autopech;
- Steek nooit de snelweg over, dat is levensgevaarlijk!
Hulp bij autopech
Wanneer u met pech langs de weg staat en u voor uw eigen veiligheid en voor de veiligheid van de andere inzittenden hebt gezorgd, is het tijd geworden om hulp bij autopech in te schakelen. Wanneer u lid bent van de ANWB, kunt u hen eenvoudig benaderen via de wegenwacht app. Ook wanneer u geen lid bent, kunt u de ANWB benaderen. Echter zal het dan wel duurder uitpakken.
De alarmcentrale zal u vragen waar u met uw auto staat. Dit kunt u eenvoudig aflezen aan de hectometerpaaltjes aan de kant van de weg. Een hectometerpaaltje bestaat uit de volgende vier informatiebronnen:
- Het wegnummer, bijvoorbeeld de A10;
- De richting, dus rechts of links;
- De hectometeraanduiding;
- Een extra aanduiding in de vorm van een zwarte letter (a t/m z) op een gele achtergrond. De letter A staat bijvoorbeeld voor Afrit van de hoofdrijbaan Rechts.
Wat te doen bij autopech met een lease auto
Hebt u een leaseauto? In dat geval kunt u het beste contact opnemen met uw leasemaatschappij. Het is aan te raden om het noodnummer ten alle tijden in uw telefoon te hebben staan, zodat u deze niet meer hoeft op te zoeken wanneer het erop aan komt. Dit nummer is vaak ook terug te vinden op de servicepas die u van uw leasemaatschappij hebt ontvangen. Als het in uw pakket zit, hebt u ook direct recht op een vervangende auto. Dit geldt ook voor vervangende auto buitenland.
Tips bij pech in het buitenland
- Niet alle landen in Europa hebben een Wegenwacht Service zoals wij die in Nederland kennen. In Frankrijk, Italië en Spanje zetten ze bijvoorbeeld bergers in, omdat het daar volgens de wet niet is toegestaan om langs de weg te sleutelen;
- Houd er rekening mee dat de service en wachttijden in het buitenland anders kunnen zijn dan u gewend bent in Nederland;
- In veel landen dient u zelf uw huurauto op te halen en in te leveren bij een verhuur-bedrijf. U kunt de auto dus niet achterlaten bij de garage;
- Laat de huurauto altijd achter met een volle tank, tenzij anders afgesproken;
- In de meeste gevallen is de vervangende auto buitenland enkel te gebruiken in het land zelf, u mag hier dus niet de grens mee over. Dient u terug te rijden naar Nederland met deze huurauto? Maak er dan duidelijke afspraken over;
- Als borgstelling voor een huurauto hebt u vaak een creditcard nodig;
- Lees voor vertrek naar het buitenland altijd de voorwaarden over onder andere het maximaal aantal dagen vervangend vervoer goed door. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.
Conclusie
Wat te doen bij autopech? Allereerst is uw eigen veiligheid en de veiligheid van uw medepassagiers het belangrijkste. Wanneer iedereen veilig aan de kant van de weg staat, kunt u de hulp inschakelen van bijvoorbeeld de ANWB via de WegenwachtApp of uw eigen leasemaatschappij. Dit geldt eventueel ook voor het buitenland. Echter dient u er rekening mee te houden dat in het buitenland andere regels en wetten gelden. Ga goed voorbereid op pad en weet altijd waar u aan toe bent.